Χάνουν το επίδομα αδείας 80.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης

Η ένταξη στο καθεστώς αναστολής σύμβασης, έχει ως στόχο την προστασία του εργαζόμενου από το να βρεθεί, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, στην ανεργία. Όμως, δεν προστατεύει τον εργαζόμενο από μια σειρά βοηθήματα και παροχές, που σιγά-σιγά νιώθει την απώλειά τους.

Άμεσα θιγμένοι από αυτή τη διαδικασία, φαίνεται πως είναι οι περίπου 80.000 εργαζόμενοι με όρους εποχικής απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού. Πρόκειται για όσους εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, από την έναρξη της διαδικασίας. Όλοι αυτοί λοιπόν θα χάσουν για φέτος τουλάχιστον, το επίδομα αδείας που περίμεναν να λάβουν.

Η σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, έγινε απευθείας από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την γγ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Όπως τονίστηκε αρμοδίως, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, θα λάβουν μόνο το δώρο Χριστουγέννων. Δεν ισχύει, όμως, κάτι αντίστοιχο για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι οποίοι θα λάβουν κανονικά και το επίδομα αδείας.

Στη συνάντηση, δόθηκαν διευκρινήσεις και για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και κάποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως μάλλον κάποιοι εργαζόμενοι στον κλάδο είχαν υποβάλλει αίτηση και στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ. Έτσι για να μην ζητηθεί από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν χρήματα, τους δόθηκε η διαφορά που δημιουργήθηκε. Επίσης, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις μονομερώς. Στη συνέχεια έγινε επαναπρόσληψη από τον εργοδότη και αναστολή σύμβασης εκ μέρους του. Άρα, η όποια διαφορά προκύψει, θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επανέλαβε ότι οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων του Ιουλίου, θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου. Επίσης, την ίδια ημερομηνία, μετά από αίτημα της ΠΟΕΕΤ θα καταβληθούν και τα ποσά του προγράμματος «Συν-Εργασία», σε όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί σε αυτό.

Πάντως, η Ομοσπονδία δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί η μείωση του ορίου των ενσήμων από τα 100 στα 50, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι του κλάδου να υπαχθούν στο επίδομα ανεργίας από τον επόμενο μήνα και μετά. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι και για τον Σεπτέμβριο, όσες επιχειρήσεις του κλάδου αναστείλουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, θα υποχρεώνονται να τοποθετήσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και θα απαγορεύεται να τους απολύσουν.

Ειδική αναφορά έγινε στη συνάντηση και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Πολιτεία. Από το υπουργείο Εργασίας έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας έθεσε και το θέμα της επαναφοράς της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να το δει άμεσα το θέμα, συνδυαστικά με την προσπάθεια για την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με απευθείας σύνδεση του παρουσιολογίου με το ΕΡΓΑΝΗ.