ΕΣΕΕ σε Χατζηδάκη: Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εμπόριο

Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτά είναι τα βασικά μέτρα που ζήτησε η ΕΣΕΕ από τον Κωστή Χατζηδάκη για να περιοριστούν τα «λουκέτα» στους εμπόρους, την επαύριο της λήξης του μέτρου της αναστολής σύμβασης.

 Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των εμπόρων, τονίστηκε η ανάγκη της παρέμβασης στον τομέα της απασχόλησης, αφού ο κλάδος είναι ο πιο σημαντικός εργοδότης της χώρας με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι έμποροι υπογράμμισαν ότι ο όγκος των ασφαλιστικών και των φορολογικών οφειλών που έχει συσσωρευτεί είναι τεράστιος και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Με τη λήξη του μέτρου της αναστολής σύμβασης απειλείται η διατήρηση του ίδιου αριθμού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, μετά από μια πολύμηνη περίοδο, που λόγω κορονοϊού ο τζίρος ήταν από υποτονικός έως μηδενικός.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ ζήτησε και πάλι ο προσδιορισμός των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους.

Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εργασίας μίλησε για «πρώτη προτεραιότητα» αναφορικά με την στήριξη της αγοράς εργασίας, ειδικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Αποκάλυψε ότι εξετάζεται «πακέτο μέτρων» σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα προγράμματα κατάρτισης, όπου -όπως είπε- ζητούμενο είναι ο συνδυασμός ταχύτητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην ΕΣΕΕ οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του σχεδίου για την μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει –μεταξύ άλλων- ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.