Χατζηνικολαΐδης για ΣΕΠΕ: «Αποδόμηση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας»

Για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας και του μηχανισμού ελέγχων, κάνουν λόγο ανοιχτά οι εργαζόμενοι του ΣΕΠΕ. Ο εκπρόσωπός τους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης, αναφέρθηκε στο θέμα της κατάργησης της θέσης του Ειδικού Γραμματέα στο ΣΕΠΕ, υπογραμμίζοντας την υπονόμευση που υφίσταται η «οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία» που είχε αναπτύξει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο κ. Χατζηνικολαϊδης, σημείωσε ότι «είναι εμφανές ότι σε επίπεδο πολιτικής ιεράρχησης, η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της προστασίας της εργασίας δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερης σημασίας». Μίλησε, μάλιστα, και για επιλογή της κυβέρνησης που «αντιστρατεύεται τη συνταγματική επιταγή για προστασία της εργασίας (άρθρο 22)».

Ο κ. Χατζηνικολαϊδης πρόσθεσε τον χαρακτηρισμό «αποκαθήλωση και αποδόμηση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας» για να τονίσει ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή έρχεται σε μια στιγμή όπου είχαν παραχθεί «απτά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία».

Ειδική αναφορά έγινε και στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ, γίνεται για λόγους αποκομματικοποίησης του κράτους: «Με την αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΣΕΠΕ, από το επίπεδο του ειδικού γραμματέα, μετατοπίζεται σε εκείνο του γενικού γραμματέα». Πρόκειται για μια θέση, που σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΣΕΠΕ, «βρίσκεται σε απόλυτη ιεραρχική θέση και εξάρτηση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία»…