Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκίνησε η απογραφή στις επιχειρήσεις όλης της χώρας

(Ξένη Δημοσίευση). Οθόνη υπολογιστή της τράπεζας Πειραιώς, που δείχνει την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022.Τα υποκαταστήματα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μίας τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο η προσέλευση, η αποχώρηση και το ωράριο κάθε εργαζόμενου και συνεπώς να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων τους, επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει την υποβολή, από το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, του εντύπου Ε4 στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) Εργάνη. Ακολουθεί από την 1η Νοεμβρίου, η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας:

– Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε, κατά την πάγια διαδικασία, η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του Ε4 λήγει στις 31 Οκτωβρίου. – Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας. Η εν λόγω διαδικασία, αφορά το σύνολο των εργαζομένων, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το δανειζόμενο προσωπικό. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.