Όσα πρέπει να ξέρετε για την παράταση στο κοινωνικό μέρισμα – Ερωτήσεις-απαντήσεις

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, μετά την παράταση που δόθηκε σήμερα, ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών να πάρουν τελικά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κατά την περίοδο παράτασης του Κοινωνικού Μερίσματος έχουν υπάρξει οι εξής αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια:

  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3.
  • Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Επίσης, η ΗΔΙΚΑ παραθέτει μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για την περίοδο παράτασης στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα:

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση κατά την περίοδο παράτασης;
Όλοι ανεξαιρέτως αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχετε εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση αλλά δεν έλαβα το επίδομα λόγω προβλήματος με το λογαριασμό μου. Τι κάνω τώρα;
Μόλις ενημερωθούμε με την τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρώσουμε τις αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και θα μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση στην οποία πρέπει να προσέξετε να δηλώσετε ΙΒΑΝ που να μπορείτε να εισπράξετε το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση ώστε να πάρω τη διαφορά;
Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στο λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησής σας όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

Έχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του Κοινωνικού Μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πως το κάνω;
Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.