24ωρη απεργία στο εμπόριο: «Να γίνει υπόθεση όλων η μη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας»

Με σύνθημα «ποτέ την Κυριακή» εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στην Ερμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο εμπόριο που έχει προκηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Από τις 11 το πρωί πολλές γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ερμού είχαν κατεβάσει ρολά. Τα Public, η Zara, τα H&M, τα SEPHORA, τα MANGO κ.λπ. ήταν κλειστά, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών, καλώντας τους περαστικούς να μη νομιμοποιούν ψωνίζοντας Κυριακή τις πολιτικές που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Θάνος Βασιλόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΙΥΕ και μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, μιλώντας στο asfalistiko.gr τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δεν είναι μόνο οι εφτά Κυριακές το χρόνο. Πλέον η κυβέρνηση με εντολή των δανειστών έχει θεσμοθετήσει και έχει νομοθετήσει την πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, που σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε άλλα επίπεδα».

Επίσης, ο Θάνος Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι «με τη συμμαχία που έχουμε κάνει με τους μικρομεσαίους, αλλά και με ένα κομμάτι από μεγάλες ελληνικές εταιρείες, που καταλαβαίνουν ότι θα εξαφανιστούν, γιατί προς τα εκεί πάνε τα πράγματα, μέχρι στιγμής έχουμε πετυχημένες απεργίες και δεν έχει προχωρήσει όλο το σχέδιο. Αυτό το μέτωπο πρέπει να ενδυναμωθεί, αυτή η συμμαχία πρέπει να προχωρήσει και σ’ άλλες δράσεις για να έχουμε ένα ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς, μιλώντας στο asfalistiko.gr επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά διαμαρτυρόμαστε και προσπαθούμε πάση θυσία να σταματήσουμε το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές. Το θέμα δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό και πολιτικό, αλλά κατ’ εξοχήν ηθικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει, επιτέλους, να προστατέψουμε τις οικογένειες, τους ανθρώπους του μόχθου. Πρέπει να ξεκουράζονται, να έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με δημιουργικά πράγματα, με την οικογένειά τους και να σταματήσει η υλοποίηση της απαίτησης να δουλεύουμε εφτά ημέρες, κάτι που τορπιλίζει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».

Ο Γιώργος Μυλωνάς, τέλος, κάλεσε και τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να περάσει το κυριακάτικο άνοιγμα: «Επιμένουμε», τόνισε, «ότι και η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ψωνίζοντας να συμμετέχουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, γιατί αυτό θα γυρίσει ως μπούμερανγκ και στις δικές τους οικογένειες. Πρέπει όλοι μαζί εργαζόμενοι, πολίτες, συνταξιούχοι να αποφασίσουμε ότι το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές πρέπει να σταματήσει και να προστατευτεί και η οικογένεια και τα εργασιακά δικαιώματα και, τελικά, το μέλλον της κοινωνίας», υπογράμμισε.