24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών αύριο

Φωτό αρχείου

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο, Τετάρτη, και συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη Τύπου, «αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 2.100. Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο».

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, «κατά κοινή ομολογία οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500 χιλιάδες. Ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών, και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ καλεί «τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη 31/1/18 και στην συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι».

Στηρίζει την απεργία η ΑΔΕΔΥ

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι «η επιμονή της κυβέρνησης να συντηρεί το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας και την πληρωμή των επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Αν αυτό συμβεί τα Δημόσια Νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τους με σοβαρές συνέπειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Η ΑΔΕΔΥ «στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που πραγματοποιείται στις 31 Ιανουαρίου και καλεί τα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών και Σωματείων της Αττικής να δώσουν το «παρών» στην συγκέντρωση στις 12.30 στο Υπουργείο Υγείας».