24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη για τους επικουρικούς

Φωτό αρχείου

Για την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Η απεργία γίνεται για το πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και πολύ καιρό με τους επικουρικούς γιατρούς των νοσοκομείων και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, λέει ότι «οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους. Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την αγωνία των συναδέλφων, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να «σταματήσει επιτέλους να πετάει το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κανένας συνάδελφος επικουρικός, κανένας εργαζόμενος με ελαστικές εργασιακές σχέσεις δε θα απολυθεί, ότι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας. Ας σταματήσει λοιπόν τα ανέξοδα, καλά λόγια για την αναγνώριση “του έργου που προσφέρουν οι επικουρικοί”, τη “στήριξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας” και ας δώσει λύση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, η ΟΕΝΓΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις «εξελίξεις στους επικουρικούς γιατρούς». Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα) στην αίθουσα του 3ου ορόφου.