Tα «αγκάθια» στο σημερινό ραντεβού Αχτσιόγλου-Φωτίου με την τρόικα

Για τις τρεις το απόγευμα από τη μία το μεσημέρι μετατέθηκε η «επίσκεψη» της υπουργού Εργασίας στο Χίλτον, για τη «συνάντησή» της με την τρόικα για τα ανοιχτά θέματα του χαρτοφυλακίου της, που αφορούν εργασιακά (στις 15.00) και πρόνοια (στις 16.00 -θα πάει η κ. Φωτίου).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Αχτσιόγλου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, στο «βαρύ» κλίμα που δημιούργησαν οι χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 θα εφαρμοστούν κανονικότατα!

«Πονοκέφαλο», επίσης, στην κ. Αχτσιόγλου προκαλεί και η χτεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την τρόικα, όπου, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έγινε ξεκάθαρο πως η πλευρά των εργοδοτών δεν συμφωνεί με τις προτάσεις Αχτσιόγλου για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), αλλά και με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επιπλέον, στις σημερινές επαφές Αχτσιόγλου η απονομή εκκρεμών συντάξεων θα βρεθεί, επίσης, στο επίκεντρο, με το υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να έχουν κάνει βήματα, όχι, όμως, όσα περίμεναν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Αναλυτικά τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι:

Στο «ραντεβού» της κ. Αχτσιόγλου στις 3 μ.μ.:

  • Ο μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας κλαδικών συμβάσεων. Με τη συνδρομή του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο θα ελέγχεται αν μια συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει το 50% + 1 των εργαζομένων ενός κλάδου ή όχι. Αν πετυχαίνεται το 50+1 η σύμβαση θα επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου.
  • Κατώτατος μισθός: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διεκδικεί την κατάργηση του κατώτατου μισθού δύο ταχυτήτων (586 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για εργαζόμενους έως 25 ετών). Επιπλέον, έχει «εξαγγείλει» και προωθεί αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος. Η τρόικα θέλει τη διατήρηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά εκτιμά ότι πρέπει να συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία, που ισχύει σήμερα. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού η τρόικα βάζει πολλές προϋποθέσεις και «προαπαιτούμενα».
  • Μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ: Η τρόικα ζητά να αλλάξει ο ισχύον νόμος που επιβλήθηκε μετά από απόφαση του ΣτΕ και ο οποίος επιτρέπει τη μονομερή προσφυγή. Οι κοινωνικοί εταίροι, τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά έχουν ανοιχτά εκφράσει την άποψη πως οι αποφάσεις αυτές πρέπει να μην έχουν δεσμευτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
  • Αδήλωτη εργασία: Η πρόταση αφορά την καλύτερη διασύνδεση όλων των φορέων που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο θέμα (επιθεώρηση εργασίας, υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, Ελληνική Αστυνομία).
  • Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο «ραντεβού» της κ. Φωτίου στις 4 μ.μ.:

  • Επίδομα στέγασης: Η ελληνική πλευρά θέλει να δοθούν 600 εκατ. ευρώ για πάνω από 550.000 δικαιούχους. Οι εκπρόσωπου των δανειστών επιμένουν ότι το ποσό αυτό πρέπει να δοθεί σε μόλις 250.000 δικαιούχους, οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να στηριχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά ανήκουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
  • Αναπηρία: Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα στην περιφέρεια Αττικής, η κυβέρνηση ζητά ολιγόμηνη παράταση, ώστε να υπάρχουν πιο ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Στην πρόταση αυτή συναινεί και η Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Τέλος από τα ζητήματα που θα τεθούν είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επιδοτούμενων μεταφορών.