Άνω-κάτω στον κλάδο του φαρμάκου – Ομαδικές απολύσεις με το «μανδύα» της οικειοθελούς αποχώρησης

(Ξένη Δημοσίευση) Μέλη του υγειονομικού προσωπικού υποδέχονται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (δεν εικονίζεται) κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο στην Έδεσσα, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020. Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης η Μέλισσα, ήταν ο πρώτος σταθμός της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία και στη συνέχεια μετέβη στα Γιαννιτσά όπου επισκέφτηκε το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Έδεσσας και το νοσοκομείο Βέροιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο κλάδος του φαρμάκου, που καταγράφει θετικό πρόσημο, παρά την υγειονομική κρίση, βιώνει ομαδικές απολύσεις! Εν μέσω πανδημίας, με τη φαρμακοβιομηχανία να καταγράφει αύξηση τζίρου κατά 8,5 κατά μέσο όρο και μείωση κατά 35% στα έξοδα, επιλέγεται η οδός των απολύσεων.

Η σχετική καταγγελία έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών Συναφών Επαγγελμάτων – Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ – ΣΕΚ), που χαρακτηρίζει «παράδοξο» να αναπτύσσεται ο κλάδος και την ίδια στιγμή, να συρρικνώνονται οι θέσεις εργασίας…

Όπως τονίζει η ΠΟΣΥΦΕ – ΣΕΚ, «το χορό των απολύσεων με τον μανδύα των οικειοθελών αποχωρήσεων συνεχίζει η πολυεθνική GLAXO

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι πιέζονται για να αποδεχτούν οικειοθελείς αποχωρήσεις και ταυτόχρονα γίνονται καταγγελίες συμβάσεων. Έτσι, το κόστος μεταφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό και το αναλαμβάνουν ο ΟΑΕΔ και ο ασφαλιστικός φορέας.

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει επίσης ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει χαθεί το 70% των θέσεων εργασίας στην φαρμακοβιομηχανία. Γι’ αυτό και ζητείται από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης, να αποτρέψουν αυτή την τακτική που επιδιώκει την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί μέσα από την ανάπτυξη, χωρίς όμως να υπολογίζουν τους εργαζόμενους…