Αναδρομικά κληρονόμων: Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Ένα βήμα πιο κοντά στα αναδρομικά που δικαιούνται και τους ανήκουν, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα 172.222 δικαιούχοι. Η αναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απαραίτητη υποβολή αιτήσεων ετοιμάστηκε και μόλις χθες Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, έγινε στην ΗΔΙΚΑ η πρώτη δοκιμαστική της λειτουργία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, εντός της επόμενης εβδομάδας, Τρίτη ή  Τετάρτη, θα γίνει η γνωστοποίηση της διαδικασίας στο ευρύ κοινό, ώστε αμέσως μετά, σε ημερομηνία που θα οριστεί από το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Οι κληρονόμοι – δικαιούχοι αναδρομικών, είναι η πλέον αδικημένη κατηγορία, αφού έχασαν κάποιο προσφιλές πρόσωπο (πχ γονέα ή σύζυγο) και δεν μπορούν να λάβουν τα αναδρομικά που τους ανήκουν, λόγω κληρονομιάς. Όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι έλαβαν, έστω και κουτσουρεμένα, ως αναδρομικά ένα μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν, αλλά οι κληρονόμοι ακόμα περιμένουν…

Μια διαδικασία που καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η χρονική διάρκειά της, αφού ο στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι να καταστεί εφικτό τα αναδρομικά να χορηγηθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά αυτά είναι τα εξής:

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου

2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

3. Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.

4. Πιστοποιητικό περί αποποίησης κληρονομιάς

5. Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος

Αυτά τα πιστοποιητικά το ειρηνοδικείο παλιότερα, προ κορονοϊού, τα χορηγούσε αυθημερόν ή το αργότερο, μετά από 2-3 ημέρες. Τώρα πια, σε κάποιες περιπτώσεις  απαιτούνται αρκετές εβδομάδες, έως και μήνες, γεγονός που προβληματίζει για το εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Μάλιστα, για το λόγο αυτό τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ψηφιοποίησης και γνωστοποίησαν ότι ειδικά το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θα μπορεί να εκδίδεται και ηλεκτρονικά! Η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr και ανάλογα ηλεκτρονική θα είναι και η λήψη του επίμαχου πιστοποιητικού, απλοποιώντας κάπως τη διαδικασία. Τα πάντα όμως θα κριθούν στην πράξη, καθώς μένει να διαπιστωθεί εάν θα προλάβουν στα συναρμόδια υπουργεία τα χρονοδιαγράμματα και θα καταβάλλουν τα αναδρομικά στην ώρα τους ή όχι…