Ανασφάλεια στην αγορά εργασίας στον… καιρό της πανδημίας – Έρευνα της ΓΣΕΕ

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, μπορεί να χαρακτηριστεί την τελευταία δεκαετία (και όχι μόνο) ως… πολύπαθη. Μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των μνημονίων, έγιναν προσπάθειες ανάκαμψης. Όμως, υπήρξε για άλλη μια φορά βίαιη αναστροφή προς το χειρότερο. Μόνο που τώρα, οι ευθύνες δεν ήταν μόνο στην πολιτική αλλαγή, όσο κυρίως στην υγειονομική κρίση.

Η πανδημία επανέφερε βίαια στην αγορά εργασίας την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια. Τα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσα από έρευνα που διεξήγαγε η ALCO, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, είναι αποκαλυπτικά. Οι εργαζόμενοι είναι απαισιόδοξοι τόσο για το μισθό τους, όσο και για τη θέση εργασίας τους. Το φαινόμενο αυτό επιτείνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας και της τηλεργασίας, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα από τα ευρήματα της έρευνας της ALCO:

*Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνει ανασφάλεια σχετικά με το εάν θα καταφέρει εντός των επόμενων έξι μηνών να διατηρήσει τη θέση εργασίας του.

*Πάνω από επτά στους δέκα εργαζόμενους απάντησαν ότι φοβούνται πως ελέω πανδημίας θα τεθούν εν αμφιβόλω θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα.

*Το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι μετά την πανδημία, μεταβλήθηκε η σχέση εργασίας του προς το χειρότερο. Ακριβέστερα το 20% είπε ότι δουλεύει με όρους τηλεργασίας, ενώ το 12% εργάζεται με ελαστική απασχόληση, ενώ πριν από την πανδημία είχε σύμβαση πλήρους απασχόλησης…

*Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) πιστεύει ότι είναι πιθανή μια μείωση μισθού. Σε σχέση με την ίδια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό των αισιόδοξων, αναφορικά με τις αποδοχές τους, έχει μειωθεί στο 32%, από το 35% που ήταν τότε.

*Ειδικά για την τηλεργασία το 67% των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά. Αιτία είναι η εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων που θα χειροτερεύσει (67%), οι ώρες εργασίας που θα αυξηθούν (61%) και η εξέλιξη της αμοιβής που δεν θα βελτιωθεί (60%). Αρνητική αξιολόγηση παίρνει η τηλεργασία και σε σχέση με την προσωπική ζωή του εργαζόμενου (52%), ή την επαγγελματική του εξέλιξη (45%). *Συνολικά για την πορεία της χώρας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχουν αρνητική άποψη (52%).