Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις

Από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, η καταβολή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για την καθιερωμένη, πλέον, σταδιακή χορήγησή τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα. Η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, εστιάζεται στο να μην δημιουργηθούν οι… γνωστές ουρές δεκάδων συνταξιούχων έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων και νέα έξαρση της πανδημίας. Ειδικά σε μια περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών και με το φθινόπωρο να βρίσκεται «επί θύραις», κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 Για το λόγο αυτό, οι καταβολές των συντάξεων θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα τον ΑΜΚΑ ή το φορέα ασφάλισης του κάθε δικαιούχου. Υπενθυμίζεται ότι για τρίτο συνεχή μήνα, οι επικουρικές συντάξεις θα δοθούν μαζί με τις κύριες, άρα δεν υπάρχει ξεχωριστή ημερομηνία καταβολής τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται και για την πρόσθετη εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, που αφορούν περικοπές λόγω μνημονιακών νόμων του 2012, στις κύριες συντάξεις. Με την ημερομηνία καταβολής τους να μην είναι ακόμα γνωστή, έχει ήδη «δεσμευτεί»  το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται να πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο σαββατοκύριακο, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές των συντάξεων, για να μπορέσει το υπουργείο Εργασίας, να «τρέξει» το αρχείο με τις αντίστοιχες καταβολές των αναδρομικών ποσών στους περίπου 900.000 δικαιούχους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις:

  • Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε 1, 3, 5, 7 και 9).
  • Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές για τους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, θα πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
  • Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ και οι προσωρινές συντάξεις των ένστολων.
  • Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η πληρωμή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων.