Ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές διαστάσεις λαμβάνει η βία κατά των γυναικών, έμφυλη και ενδοοικογενειακή. Τα περιστατικά με τις δολοφονίες που βλέπουν «το φως της δημοσιότητας», δείχνουν ίσως μόνο ένα μέρος από το μέγεθος του προβλήματος. Το υπουργείο Εργασίας, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Δομών, σε μια προσπάθεια να περιθάλψει, όσο είναι δυνατόν, τα θύματα βίας. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής. Επίσης, περιλαμβάνει 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες – θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Παράλληλα, κάθε ενδιαφερόμενη που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να ζητήσει βοήθεια, έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνεί στην δωρεάν Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ το περιεχόμενο των κλήσεων είναι απόρρητο. Πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν στέλνοντας e-mail στο [email protected], καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα metoogreece.gr.
Την ίδια στιγμή, υλοποιούνται και μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών. Στόχος να διασφαλιστεί η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και η οικονομική τους ανεξαρτησία.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το έργο diversity awareness που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα με στόχο την ευαισθητοποίηση, την προσέγγιση και τη διαχείριση της διαφορετικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εργασιακό περιβάλλον. Για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, επίσης, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχουν αναπτυχθεί δράσεις, όπως η δημιουργία ενός εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας.