ΔΥΠΑ αντί ΟΑΕΔ – Tι αλλάζει για τους ανέργους από Δευτέρα

Οι άνεργοι θα πρέπει πια να ξεχάσουν τον ΟΑΕΔ και να αρχίσουν να συνηθίζουν την ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Πρόκειται για τον νέο Φορέα, που παίρνει την θέση του ΟΑΕΔ και στον οποίο θα απευθύνονται εφεξής όσοι αναζητούν εργασία. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή.

Η μετονομασία του ΟΑΕΔ όμως αποτελεί τη μία από τις κομβικές αλλαγές που θα προκύψουν στον Φορέα προστασίας των ανέργων.

Οι κυριότερες είναι οι εξής:

1) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας (50 % του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

2) Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργά ως προς την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

3) Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό (πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται όπως σήμερα).

4) Ενεργοποιείται η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

5) Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων. 6) Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.