Επίδομα γέννησης: Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι την κάθε μία από τις δύο δόσεις των 1.000 ευρώ

Τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που εισήχθηκε χθες στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το επίδομα των 2.000 ευρώ που θα δίνεται εφεξής για κάθε βρέφος που θα γεννηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Του Χάρη Δημητρίου

Το επίδομα θα «σπάει» σε δύο δόσεις ισόποσες, των 1.000 ευρώ η κάθε μία. Αυτό που δεν διευκρινίζεται στη σχετική διάταξη νόμου, είναι πότε θα χορηγείται η κάθε δόση. Η πρώτη δόση θα δίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον που γεννήθηκε το βρέφος. Η δεύτερη δόση θα δίνεται μετά το πέρας των πρώτων έξι μηνών.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, το επίδομα γέννησης χάνει το βασικό λόγο που θεσπίστηκε, δηλαδή, να προσφέρει οικονομική στήριξη στις οικογένειες των νεογέννητων μωρών, ακριβώς εκεί που την χρειάζονται περισσότερο, κατά τη γέννησή τους.

Ακόμα και έτσι πάντως, αποσαφηνίζεται στην σχετική διάταξη ότι το επίδομα θα έχει τα 40.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο. Επίσης, η μητέρα θα είναι η δικαιούχος του επιδόματος. Ο πατέρας θα μπορεί να εισπράττει το επίδομα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Μάλιστα, ορίζεται ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να ασκεί την επιμέλεια του παιδιού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τους πολίτες τρίτων χωρών, με το νόμο να θέτει την προϋπόθεση της 12άμηνης παραμονής στη χώρα, για την καταβολή του επιδόματος. Μια προϋπόθεση βέβαια, που η εφαρμογή της, θέτει αυτόματα εκτός χορήγησης επιδομάτων, μια μεγάλη μερίδα πιθανών δικαιούχων, τους όποιους μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι δεν θα έχουν προλάβει να συμπληρώσουν ένα έτος στη χώρα. Και οι οποίοι ως κατηγορία πολιτών, ίσως να είχαν και τη μεγαλύτερη ανάγκη για ένα τέτοιο βοήθημα…

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το επίδομα απαλλάσσεται από κρατήσεις, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο, ή τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, από το ίδιο σχέδιο νόμου, με άλλες διατάξεις:

  • Γίνεται πιο αυστηρή η χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στο εξής θα απαιτείται η πραγματική φοίτηση των τέκνων του δικαιούχου και όχι απλά η εγγραφή τους σε σχολική μονάδα. Για το επίδομα στέγασης, τίθεται ως επιπλέον όρος η 12αετής παραμονή στη χώρα μας, όσον αφορά τους πολίτες των τρίτων χωρών.
  • Προστατεύεται από κατάσχεση ή συμψηφισμό για χρέη, η ειδική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα που διαβιούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
  • Προβλέπεται η χρηματοδότηση Δήμων και Νομικών Προσώπων τους, για τη δημιουργία δομών βρεφικής και παιδικής φροντίδας, όπου αυτές δεν υπάρχουν.