Επίδομα γέννησης: Τον Φεβρουάριο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Διαδικασία και δικαιούχοι

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος γέννησης. Πρόκειται για το επίδομα των 2.000 ευρώ, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., θέλοντας να στηρίξει τις οικογένειες και να περιορίσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Του Χάρη Δημητρίου

Για να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων, όμως, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας η απαραίτητη εγκύκλιος. Θα υπάρχει, όμως, έτοιμη η φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν άμεσα, με την έκδοση της εγκυκλίου, να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Η φόρμα θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Θα παρέχεται βέβαια και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω των Κέντρων Κοινότητας που υπάρχουν στους Δήμους της χώρας, όπως ακριβώς γίνεται με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος το ποσό των 2.000 ευρώ, θα «σπάει» σε δύο δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα, του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, τότε τα πρώτα χρήματα, θα τα λάβουν οι δικαιούχοι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, αφού οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται τον Φεβρουάριο. Εννοείται ότι η πρώτη δόση θα χορηγηθεί για όλους τους δικαιούχους, που έφεραν στον κόσμο κάποιο παιδάκι, εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

Στόχος των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι να καταστεί εφικτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορεί η εκκίνηση της διαδικασίας και η καταβολή της πρώτης δόσης, να πραγματοποιείται αυτόματα με τη δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο, μέσω του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN της μητέρας ή του νόμιμου κηδεμόνα. Ακόμα όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η δεύτερη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, επίσης όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, δηλαδή ένα εξάμηνο μετά τη γέννηση του τέκνου.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι:

– Μητέρα χωρίς άλλα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

– Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

– Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί – ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

– Ζευγάρι με άλλο ένα παιδί – ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

– Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

– Ζευγάρι με άλλα δύο ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

– Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα τρία ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

– Ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.