Η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή συμβάσεων «κρύβουν» την πραγματική ανεργία! Έως 400.000 οι θέσεις εργασίας που μπορεί να διασωθούν…

Έως 400.000 εκτιμάται ότι θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα… διασωθούν μέσω της διαδικασίας αναστολών συμβάσεων, αλλά και του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε ως όρο για την χρήση του εν λόγω μέτρου ενίσχυσης των επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι θέσεις απασχόλησης, μπορεί να μείνουν ανέπαφες, έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2021.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου, θα υπάρξει βέβαια αύξηση της ανεργίας, όμως δεν θα ισοδυναμεί με… εκτόξευση του ποσοστού σε μνημονιακά επίπεδα! Πάντως, είναι πιθανό να προσεγγίσει οριακά και το κρίσιμο επίπεδο του 20%, όπως προέβλεψε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε πρόσφατη έκθεσή του. Το ΔΝΤ θεωρεί στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του, ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα «κλείσει» στο 18,5% το 2020, ενώ θα μειωθεί στο 17,8% το 2021. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα «έτρεξε» με 16,1% τον Σεπτέμβριο.

Αυτό που δεν μπορεί να προστατεύσει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η συρρίκνωση των ωρών εργασίας, αλλά και των μισθών. Τουλάχιστον, ίσως τελικά να διασωθούν αρκετές θέσεις εργασίας, γεγονός σημαντικό ώστε να «υπάρχουν δουλειές» και την επαύριο της λήξης της υγειονομικής κρίσης. Κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί εντός της ερχόμενης Άνοιξης, όταν θα έχει επιδράσει το αναμενόμενο εμβόλιο, σημαντικά στην προστασία του πληθυσμού, περιορίζοντας τις επιδράσεις από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι εντός Ιανουαρίου, θα υπάρξει και πέμπτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ήδη για τον Δεκέμβριο έχει επεκταθεί το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, στα 534 ευρώ το μήνα, κάτι που αν χρειαστεί, επίσης θα επεκταθεί και τον Ιανουάριο.