Η κυβέρνηση ρίχνει στον… Καιάδα της φτώχειας 448.000 μακροχρόνια ανέργους! Χάνουν το επίδομα των 400 ευρώ…

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης συζητά με τους παρόντες δημοσιογράφους πριν να αναγγείλει μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεωντης πανδημίας στον τομέα του υπουργείου, Αθήνα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μόλις 130.000 θα είναι εκείνοι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ, ως ειδική ενίσχυση ελέω κορονοϊού. Πρακτικά, με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν μένουν εκτός καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος περισσότεροι από 448.000 μακροχρόνια άνεργοι! Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ανήλθαν σε 578.668 οι άνεργοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες.

Έτσι, επαναλαμβάνεται ο διαχωρισμός αυτής της πολύ ειδικής και «ευαίσθητης» ομάδας ανέργων, όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Απρίλιο, κατά το α’ lockdown…

Ακριβέστερα, η έναρξη της υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων αναμένεται να εκκινήσει τις επόμενες ημέρες. Το μέτρο όμως αφορά μόνο όσους συμπλήρωσαν 12 μήνες ανεργία από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους και μετά. Συνεπώς όσοι έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο, πριν από την ανωτέρω ημερομηνία, χάνουν την επιδότηση!

Επιπρόσθετα, από την ενίσχυση, αποκλείονται:

  • Άνεργοι, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες.
  • Άνεργοι που έχουν καταγεγραμμένα ημερομίσθια.
  • ΄Ανεργοι, οι οποίοι από την 1η Μαρτίου συμπλήρωσαν ένα έτος εκτός αγοράς εργασίας, όμως τώρα απασχολούνται.
  • Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Οι δικαιούχοι, για να λάβουν το βοήθημα θα πρέπει:

• Αν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ.

• Αν ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, να το πράξουν.

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Επισημαίνεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.