«Κάτι τρέχει» στην ΕΡΤ! Η High Definition εποχή, ξεκινάει με γκρίνιες…

Η νέα εποχή στην ΕΡΤ, η εποχή High Definition, ξεκινάει με έντονο προβληματισμό και γκρίνιες! Αιτία οι επιλογές της διοίκησης να αγνοήσει τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην «επόμενη μέρα», χωρίς τη δική τους ενεργό συμμετοχή…

Εξηγούμαστε:

Επίσημα η HD ΕΡΤ ενεργοποιείται την Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου. Τότε θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε η Δημόσια Τηλεόραση να εισαχθεί και επίσημα στην ψηφιακή εποχή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει αισθητά καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, που θα αποτυπώνεται τόσο στις εκπομπές, όσο και στις εξωτερικές μεταδόσεις (πχ αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις πολιτισμού, σίριαλ κτλ).

Για να προχωρήσει όμως η HD εποχή, χρειάζεται εκτός των άλλων και εξωτερικά συνεργεία μεταδόσεων, που θα έχουν ενσωματώσει την HD τεχνολογία. Στην ΕΡΤ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η σχετική έλλειψη και από το καλοκαίρι, οι τεχνικοί της  κατάφεραν και ολοκλήρωσαν το πρώτο HD βαν! Έτσι, θα μπορούσαν να συνδράμουν στις εξωτερικές μεταδόσεις με τρόπο ανταγωνιστικό όσο και αξιόπιστο.

Η διοίκηση όμως επέμεινε στην αρχική της απόφαση, να αξιοποιήσει HD βαν, μόνο με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας, προκαλεί και τον παραγκωνισμό των τεχνικών της Δημόσιας Τηλεόρασης. Μάλιστα, προ ημερών υπήρξε η ενημέρωση ότι μπαίνουν «στον πάγο» μέχρι νεωτέρας! Το γεγονός αυτό θορύβησε τους εργαζομένους, οι οποίοι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν σύσκεψη επί του θέματος. Εκεί αποφασίστηκε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση προς τη διοίκηση, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και οι αγκυλώσεις. Άλλωστε, μόνο το γεγονός ότι θα μειωθεί σημαντικά το συνολικό κόστος λειτουργία της HD διαδικασίας, μέσω της αξιοποίησης  και του ανάλογου HD βαν, αποτελεί μια «πρώτης τάξεως» ευκαιρία για να δει το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα, η διοίκηση της ΕΡΤ.