Μισθός “φτώχειας” 468 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Μισθό «πείνας»προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας για το 34,2% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (770.823 άτομα). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον Μάρτιο του 2021, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν μισθό μόλις 468,4 ευρώ μικτά, ή 398,2 ευρώ καθαρά.

Πρόκειται για την επίδραση που έχει στους μισθούς η μερική απασχόληση και αποκαλύπτεται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση οι επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και αν προστεθούν και οι εργαζόμενοι με όρους πλήρους απασχόλησης (1.510.161 άτομα), ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 992,11 ευρώ μικτά.

Βέβαια, η ανάλυση του ΕΦΚΑ, αφορά μια περίοδο, όπου στην χώρα υπήρχε η μεγάλη επίδραση της πανδημίας, αφού θυμίζουμε ότι τον περσινό Μάρτιο, υπήρχε ακόμα σε εξέλιξη το 2ο πολύμηνο lockdown.

Όμως, με δεδομένο ότι επίσημα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 2%, τότε τα στοιχεία Μαρτίου, είναι πιθανό να αποτυπώνουν την πορεία των μισθών στο  σύνολο της περσινής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που κάνει λόγο για «ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καθώς φαίνεται να κυριαρχεί ο τύπος του εργαζόμενου – πένητα (working poor)».

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις ΑΠΔ δείχνουν ακόμα ότι ο μέσος μισθός των γυναικών (1.146,10 ευρώ), είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ανδρών (1.312,63 ευρώ). Όπως φαίνεται οι περισσότεροι εργαζόμενοι (22,36%) απασχολούνται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο. Ακολουθούν η μεταποιητική βιομηχανία με 13,32% και με 12,55% τα ξενοδοχεία-εστιατόρια.