Νέα ρύθμιση για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Η πανδημία φέρνει πίσω τις 120 δόσεις!

Επιστροφή της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας! Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε ταχθεί στο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, ενάντια σε αυτή τη ρύθμιση, τώρα φαίνεται έτοιμη να πραγματοποιήσει «ολική ανατροπή» αποδεχόμενη μια διαδικασία ελέω… κορονοϊού!

Η πανδημία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αναγκάζουν σε αναδίπλωση από τις αρχικές θέσεις. Έτσι, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι υπάρχει σχέδιο επαναφοράς των 120 δόσεων, για όσους υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της νόσου και απώλεσαν τη ρύθμιση.

Πρόκειται για μια διαδικασία, στο «μοντέλο» που πρόσφατα προανήγγειλε και το υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, για να πάρει «σάρκα και οστά» η επανέναρξη της ρύθμιση, πρέπει να δοθεί η έγκριση των θεσμών. Γεγονός που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς είναι γνωστό ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου καλλιεργούν ασφαλισμένους-κακοπληρωτές, οι οποίοι περιμένουν πότε θα ξαναμπούν στην επόμενη ρύθμιση, συσσωρεύοντας χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

Από την άλλη πλευρά όμως, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει στην πράξη ότι είναι τόσο μεγάλη η επίδραση της οικονομικής κρίσης, ώστε σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια ρύθμιση, ανάλογη με εκείνη που είχε εφαρμοστεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, επικεντρώνουν την εφαρμογή της, μόνο για χρέη που έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα οποία προέκυψαν στην περίοδο που η χώρα βυθίστηκε στην υγειονομική κρίση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσαν ότι, μετά το τρίμηνο «πάγωμα» που εφαρμόστηκε στο αρχικό στάδιο της πανδημίας και ίσχυε έως τα τέλη Ιουνίου, αρκετοί οφειλέτες δεν κατέβαλλαν τις δύο επόμενες δόσεις. Έτσι έχασαν τη ρύθμιση και ενεργοποιήθηκαν αυτόματα όλες οι διαδικασίες προστίμων και προσαυξήσεων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι ελεύθεροι επαγγελματίες εκείνοι που έμειναν «εκτός ρύθμισης». Τώρα, στόχος είναι αφενός δοθεί η ευκαιρία στους κακοπληρωτές να ξοφλήσουν ένα μικρό μέρος από το χρέος τους, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος από τη μη καταβολή τους και τα οποία θα αποτελούσαν «θηλιά στο λαιμό» για τους ίδιους…  Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο οικονομικό επιτελείο είναι και εκείνη που θέλει τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης (περίπου 315 εκατ. ευρώ), να εκκινήσει η αποπληρωμή τους τον Μάιο του 2021. Μια διαδικασία που θα γίνει σε έως 24 δόσεις, αλλά με επιτόκιο.