Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τη βεβαίωση μετακίνησης, λόγω κορονοϊού, στους χώρους εργασίας

Τα λάθη των προηγούμενων μηνών, που έφεραν έξαρση του κορονοϊού, λόγω της διασποράς στους χώρους εργασίας, θέλει να αποφύγει η Κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ξεκινούν άμεσα σαρωτικοί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι παραβάτες που ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, συνεχίζουν να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας τους.

Τα νέα έντυπα έχουν τεθεί σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή και έτσι από την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη. Η σχετική αίτηση – βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται οι εξής κατηγορίες εργαζόμενων:

α) Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) Όσοι έχουν μπει σε τηλεργασία

γ) Όσοι βρίσκονται σε νόμιμη άδεια

Οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων, θα μπορούν στο εξής να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τα δεδομένα της πανδημίας και το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χονδρικό εμπόριο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νοσοκομεία (κυρίως σε υπεργολάβους- συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης, επισκευές).