ΟΑΕΔ: Υποβολή αιτήσεων μέχρι τη Δευτέρα για μακροχρόνια ανέργους – Διαφορετικά χάνουν το έκτακτο επίδομα

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 28 Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τους μακροχρόνια ανέργους, που είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης εν μέσω πανδημίας, που αφορά ένα μέρος των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση…

Ακόμα και έτσι, υπάρχουν περίπου 36.000 δικαιούχοι, από τους 130.000 συνολικά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υποβάλλει IBAN τραπεζικού λογαριασμού.

 

Έως τώρα, 94.000 (72%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους έχουν υποβάλλει ΙΒΑΝ.

 

Εάν οι δικαιούχοι δεν υποβάλλουν ΙΒΑΝ  μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τα 400 ευρώ δεν θα καταβληθούν.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι μέσω gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

 

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη

οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

 

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, ανέρχονται σε 548.290 οι μακροχρόνια άνεργοι ου είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει ο Οργανισμός, τα ¾ των μακροχρόνια ανέργων, αποκλείστηκαν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση…