ΟΠΕΚΑ: Πέμπτη και Παρασκευή η πληρωμή πέντε επιδομάτων

Πέντε ξεχωριστές παροχές που απευθύνονται σε πάνω από 1,4 εκατ. πολίτες και η συνολική τους δαπάνη ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το διήμερο 25 – 26 Ιουλίου, δηλαδή, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ειδικότερα, θα γίνουν οι καταβολές για το επίδομα παιδιού, για τα προνοιακά και για τα αναπηρικά και τα διατροφικά επιδόματα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου, όπως επίσης και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα επιδόματα και οι συντάξεις που αφορούν τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Πιο συγκεκριμένες οι καταβολές που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

· Επίδομα Παιδιού: Θα δοθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν φέτος αίτηση Α21, έχει εκκαθαριστεί η φετινή φορολογική τους δήλωση και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα του 2018 το οποίο δήλωσαν στο φετινό Ε1. Η καταβολή πραγματοποιείται μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και επανυπολογισμούς του δικαιούμενου επιδόματος, με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2018, οι οποίοι έγιναν αυτόματα. Συνολικά θα καταβληθούν 176,34 εκατ. ευρώ σε 681.372 δικαιούχους.

Επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι μπορούν με τους κλειδάριθμους του Taxisnet να πληροφορούνται από την πλατφόρμα Α21 το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το Επίδομα Παιδιού 2019, καθώς για λόγους προσωπικών δεδομένων τέτοιες πληροφορίες δεν είναι δυνατό να δίνονται από την υπηρεσία (τηλεφωνικώς ή με άλλο τρόπο).

· Προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα: Αφορούν το μήνα Ιούλιο και η καταβολή τους θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν 63 εκατ. ευρώ σε 151.816 δικαιούχους. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν επίσης τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τον Ιούλιο. Συνολικά θα καταβληθούν 676.575 ευρώ σε 10.324 δικαιούχους.

· Επίδομα Στέγασης (ενοικίου): Θα δοθεί και αυτό την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Ιουνίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 268.290 δικαιούχους – νοικοκυριά που περιλαμβάνουν συνολικά περισσότερα από 700.000 μέλη. Το ποσό φτάνει στα 32,66 εκ. ευρώ. Όλοι θα εισπράξουν το μηνιαίο επίδομα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού για τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

· Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Η καταβολή του ΚΕΑ θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Ιουνίου. Συνολικά θα καταβληθούν 54,43 εκατ. ευρώ σε 263.572 δικαιούχους – νοικοκυριά που περιλαμβάνουν συνολικά πάνω από 500.000 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

· Συντάξεις και επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων: Πρόκειται για παροχές του μηνός Αυγούστου, που θα δοθούν στους δικαιούχους την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν 11,44 εκατ. ευρώ σε 34.156 δικαιούχους.