ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται το επίδομα παιδιού και το επίδομα αναπηρίας

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων παιδιού και αναπηρίας

Αύριο Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ η πληρωμή για το επίδομα παιδιού, για το επίδομα αναπηρίας και τα διατροφικά επιδόματα.

Όπως έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός, θα καταβληθούν τα επιδόματα παιδιού που οφείλονται από το 2018 ή προηγούμενα έτη σε 35.927 οικογένειες, με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 21,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει από αύριο το απόγευμα τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που αφορούν 1.921 δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, που εφαρμόζεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Πιο συγκεκριμένα για το επίδομα παιδιού αύριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή σε 28.603 οικογένειες οι οποίες υπέβαλλαν αίτηση Α21 μετά την τελευταία πληρωμή του 2018, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα εξοφλούνται και 7.324 εκκρεμείς αιτήσεις προηγουμένων ετών. Συνολικά πληρώνονται 35.927 οικογένειες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτησης Α21 θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου για το Επίδομα Παιδιού 2019. Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 πριν την πληρωμή και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα της περσινής φορολογικής δήλωσης. Όπως συμβαίνει παγίως, όταν υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ακολουθήσει επανυπολογισμός.

Αναφορικά με τα αναπηρικά επιδόματα Φεβρουαρίου, η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ υπογραμμίζει ότι από αύριο το απόγευμα έως και το πρωί της Παρασκευής, 1η Μαρτίου, καταβάλλονται σε 1.921 δικαιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά τους επιδόματα. Συνολικά θα καταβληθούν 932.898 ευρώ. Πρόκειται για νέους δικαιούχους που μπαίνουν τώρα για πρώτη φορά στο σύστημα των τακτικών πληρωμών του ΟΠΕΚΑ, καθώς υπέβαλλαν για πρώτη φορά αίτηση εντός του 2019 ηλεκτρονικά, όπως επίσης και για Άτομα με Αναπηρία που είχαν ενταχθεί από το 2018 στο πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας.

Επισημαίνεται ότι οι ήδη δικαιούχοι διατροφικού επιδόματος δεν χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά στον ΟΠΕΚΑ. Επίσης, λόγω των ηλεκτρονικών διαδικασιών και διασταυρώσεων τονίζεται πως δεν απαιτείται πλέον η εμφάνιση με φυσική παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα των δικαιούχων στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, όπως συνέβαινε παλαιότερα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας.

Οι νέοι δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης έως και τον Φεβρουάριο 2019. Οι δικαιούχοι ΑμεΑ που είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες πληρωμές θα εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο.