Ο κατώτατος μισθός παραμένει… εκτός ρύθμισης – Έρχεται νέα αναβολή

Εάν το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, επρόκειτο να εφαρμοστεί, τότε το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, θα έπρεπε να εκκινήσει επίσημα η διαδικασία επαναδιαμόρφωσής του. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς η πανδημία παραμένει σταθερά ψηλά και το lockdown καλά κρατεί…

Έτσι, επίκειται νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο, με την οποία θα ανακοινώνεται η (νέα) αναβολή της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε με πρόσκληση από μέρους της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, για να αξιολογηθεί ο κατώτατος μισθός και να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις. Μια επιτροπή που απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ.

Έτσι η διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών «παγώνει» για τέταρτη σερί φορά! Σημειώνεται ότι οι κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, είναι στα 650 ευρώ μικτά ή 29,04 ευρώ όταν πρόκειται για ημερομίσθιο. Η σχετική αύξηση είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αφού έως τότε οι κατώτατες αποδοχές ήταν στα 586 ευρώ. Επίσης, υπήρχε θεσμοθετημένος (ελέω μνημονίων) και ο υπο-κατώτατος μισθός (511 ευρώ) που ίσχυε για νέους έως 25 ετών. Ο υπο-κατώτατος μισθός καταργήθηκε και όλοι οι εργαζόμενοι απέκτησαν μισθολογική «βάση» στα 650 ευρώ. Η τότε δέσμευση ήθελε ένα χρόνο μετά, το 2020 να αυξανόταν άλλα 100 ευρώ ο κατώτατος μισθός, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, αφού ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, «πάγωσε» τη διαδικασία. Στη συνέχεια ήρθε και η πανδημία και μπήκε «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια για πιθανή αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι όπως συνεχίζεται η υγειονομική κρίση, οι προβλέψεις για έναρξη της διαδικασίας, είναι το λιγότερο επισφαλείς. Όμως ο νέος προγραμματισμός που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας είναι για μια προσπάθεια να εκκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στα τέλη του φετινού καλοκαιριού… Βέβαια, έτσι όπως θα είναι η ελληνική οικονομία αλλά και οι επιχειρήσεις, όταν βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση, μοιάζει με «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» ο επαναπροσδιορισμός των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Ο κίνδυνος να «παγώσουν» για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι μισθοί, μοιάζει πιθανός, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω μείωσή τους. Άλλωστε το γεγονός ότι το 2020 έκλεισε με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ύφεση αναμένεται διψήφια, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.