Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, τα συνδικάτα (με απουσίες) στους δρόμους!

Με μία «τρανταχτή» απουσία, θα… υποδεχτούν φέτος τα συνδικάτα, τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε, για λόγους δημόσιας υγείας, να μην πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να περιοριστεί σε… συνέντευξη τύπου, αντιδρώντας μάλλον «νωχελικά» στις κυβερνητικές προθέσεις για τα εργασιακά και για το ασφαλιστικό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ που θα αποτελέσουν την κύρια «επιτροπή υποδοχής» του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Βέβαια, η φετινή «άνοδος» του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα έχει μια μεγάλη ιδαιτερότητα: Δεν θα συνοδεύεται από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε την ακύρωση της ΔΕΘ, δημιουργώντας συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής ασφυξίας στην πόλη.

Έτσι, η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα συνοδευτεί μόνο από την ομιλία του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πάλι, με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Αυτό όμως, δεν εμποδίζει τα συνδικάτα να προετοιμάζονται για τις «παραδοσιακές» συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά, οι κοινωνικοί φορείς θέλουν έτσι να «ανοίξουν τον κύκλο» των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση, κύρια για τις επιλογές της στο σκέλος των εργασιακών, αλλά για τις παρεμβάσεις της στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Όλα αυτά, ενώ το υπουργείο Εργασίας, προετοιμάζει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και ανατροπές στο ασφαλιστικό και ειδικά στις επικουρικές συντάξεις.

Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Την ίδια μέρα, αλλά μισή ώρα αργότερα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Κοινό παρονομαστή των αιτημάτων των συνδικάτων, αποτελεί η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του κόσμου της εργασίας και η αποκατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο ενώ έχει πληγεί από τις μνημονιακές περικοπές των τελευταίων ετών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εντωμεταξύ, ως Πανελλήνια Ημέρα Δράσης καθόρισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου σε ολόκληρη τη χώρα, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την εισοδηματική κάλυψη όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με υποχρεωτική εφαρμογή.