Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019-2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Θα καλυφθούν όλα τα παιδιά, λέει η κυβέρνηση

Όλα τα παιδιά θα καταστεί εφικτό κατά τη νέα σχολική περίοδο να εισαχθούν σε βρεφικούς και σε παιδικούς σταθμούς. Η κυβέρνηση κατάφερε να εξοικονομήσει ένα κονδύλι ύψους 270 εκατ. ευρώ (36 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι) και έτσι εκτιμάται ότι η νέα σχολική περίοδος, δεν θα βρει μικρά παιδιά εκτός της συγκεκριμένης παροχής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, γνωστοποιήθηκε ότι με βάση τις περσινές αιτήσεις θα είναι εφικτό φέτος να προκύψουν έως 141.000 voucher για αντίστοιχους δικαιούχους.

Η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομικών, Οικονομίας) εντός της ημέρας, με προοπτική η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου. Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για 22 ημέρες. Εν συνεχεία, θα υπάρξει ένα διάστημα 2-3 ημερών για υποβολή ενστάσεων και μέχρι τις 15 Ιουλίου, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατανομής των voucher.

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει β’ κατανομή εντός της νέας σχολικής χρονιάς και όλες οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν άμεσα. Άλλωστε τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβάλλουν αίτηση ή όχι (ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια 25.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ανήλικο τέκνο).

Στη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι προέκυψαν επιπλέον 3.000 θέσεις για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, από τα νέα κτίρια που φτιάχτηκαν ανά τη επικράτεια. Επίσης, άλλες 9.000 θέσεις προέκυψαν στους παιδικούς σταθμούς, λόγω της υποχρεωτικής μεταφοράς νηπίων στη βασική εκπαίδευση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρσι είχαν υποβληθεί 161.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 141.000 εγκρίθηκαν.