Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Ιανουαρίου για μισθωτούς, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους

Από σήμερα, Τρίτη 5 Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα ηλεκτρονικής υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων (supportemployees.services.gov.gr) για τις επιχειρήσεις που έθεσαν σε αναστολή τους εργαζόμενους τον Δεκέμβριο, ξεκινάει η «αντίστροφη μέτρηση» για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Όπως έχει δεσμευτεί ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν και στο παρελθόν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, δεν υπάρχει λόγος να υποβάλλουν εκ νέου υπεύθυνη δήλωση. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν η αναστολή εργασίας του Δεκεμβρίου προκλήθηκε από άλλο εργοδότη.

Την ίδια στιγμή, παραμένει το χρονικό όριο που έχει τεθεί ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα καταβληθεί και η κρατική συμμετοχή στο Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Ακόμα όμως δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας η ακριβής ημερομηνία καταβολής των ποσών.

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη δίμηνη παράτασή του. Ένα μέτρο που αφορά όσους ανέργους βρέθηκαν εκτός σχετικής επιδότησης, κατά τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Ο δεύτερος μήνας της παράτασης πρόκειται να δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, σε όσους τέθηκαν εκτός επιδόματος τον Νοέμβριο, χωρίς επίσης να έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία.

Όσοι απώλεσαν την επιδότηση τον Δεκέμβριο, θα λάβουν τον πρώτο μήνα της παράτασης.

Αναφορικά με το «αγκάθι» των αναδρομικών που αφορούν 172.222 δικαιούχους-κληρονόμους, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας θέλει η σχετική καταβολή να πραγματοποιείται στις 15 Ιανουαρίου. Μια καταβολή όμως που δεν θα αφορά το σύνολο των δικαιούχων, αλλά μόνο όσους υπέβαλλαν μαζί με την σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι υπόλοιποι που έχουν υποβάλλει μόνο την ηλεκτρονική αίτηση, θα πρέπει έως 28 Φεβρουαρίου 2021 θα προσκομίσουν στον e-ΕΦΚΑ τα σχετικά δικαιολογητικά. Στόχος είναι η επόμενη, πιθανότατα τελική, πληρωμή να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου, σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

Παράλληλα εντός Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει και μια νέα διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων. Αφορά την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για ένα επίδομα που θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια και απευθύνεται σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους, οικονομολόγους, λογιστές και γεωτεχνικούς.