Πολυτεχνείο: Μια πορεία… διαφορετική από τις άλλες! – Τα συνδικάτα, η αστυνομία και η πανδημία…

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) προσέρχεται στο μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να καταθέσει στεφάνι για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, Αθήνα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η πανδημία επιβάλλει η 47η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να μην θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Η ανάγκη να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, μπαίνει σε «πρώτο πλάνο». Έτσι, η αστυνομία έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη την Επικράτειας, ένα μέτρο που επικρίθηκε ακόμα και από δικαστικούς, ως προς τη συνταγματικότητά του…

Ακόμα και έτσι, το συνδικαλιστικό κίνημα για άλλη μια φορά δεν εμφανίζεται ενωμένο, στέλνοντας ένα «αμφίσημο» μήνυμα. Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης παρά την κυβερνητική απαγόρευση, υπήρχε στο σύνολο των τοποθετήσεων των συνδικάτων.

Το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία. Το ίδιο και τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Λαύριο-Ανατολική Αττική). Ακολουθούν μια σειρά από Ομοσπονδίες και Σωματεία. Περιορίστηκαν όμως σε μια πιο “ταπεινή” παρουσία, με τη συνδρομή και του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα… Η συνέχεια βέβαια ήταν πολύ πιο… έντονη! Η αστυνομία επενέβη δυναμικά, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρά επεισόδια που δεν περιορίστηκαν μόνο πέριξ της οδού Πανεπιστημίου, αλλά επεκτάθηκαν στα Εξάρχεια, στα Σεπόλια, στα Πετράλωνα, μέχρι και στο Παγκράτι! Από αυτό το “μαλλιοτράβηγμα” διαδηλωτών και αστυνομίας, το αποτέλεσμα ήταν 100 προσαγωγές και 2 συλλήψεις…

Οι συνδικαλιστές αυτής της πλευράς με σειρά ανακοινώσεων, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να περιφρουρήσουν την πορεία τους ώστε να πραγματοποιηθεί με σε σεβασμό στη δημόσια υγεία. Άλλωστε είναι τόσα τα «χτυπήματα» στην εργασία, που οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι θα ήταν απαραίτητη η συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων στην πορεία μνήμης.

Στην «αντίπερα όχθη» βρίσκεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προσπάθησε να… ισορροπήσει ανάμεσα «στην μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου» και στα «θύματα της πανδημίας». Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε ενάντια στην πορεία,  αλλά απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε αυτό. Πάντως, κάλεσμα προς τους εργαζόμενους ώστε να συμμετάσχουν στην πορεία, δεν απηύθυνε…

Στην ΑΔΕΔΥ επίσης οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά βούληση. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας του Δημοσίου, που επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, τις «ειδικές συνθήκες» που υπάρχουν φέτος, ελέω πανδημίας. Πρόσθεσε όμως ότι οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια «στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προκηρυχθεί 24ωρο απεργία για τις 26 Νοεμβρίου από το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ και την ΑΔΕΔΥ.