Πτωχευτικός νόμος: Με την «πλάτη στον τοίχο» οι εργαζόμενοι – Έρχονται μαζικές απώλειες πρώτων κατοικιών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση πρόκειται να βρεθούν στο εξής όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα τεθούν σε καθεστώς πτώχευσης. Με βάση το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση η διαδικασία της αποζημίωσης δεν πρόκειται να γίνεται απευθείας προς τον εργαζόμενο. Αντίθετα, θα εντάσσεται και εκείνος τους πιστωτές της επιχείρησης και θα περιμένει την εκκαθάριση για να λάβει τα ποσά που δικαιούται.

Πρόκειται για καίριο πλήγμα στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα στην εργασία, το οποίο αναδεικνύει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ / ΓΣΕΕ). Με επιστολή της προς έξι συναρμόδια υπουργεία η Ένωση ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, για το οποίο μόλις το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατατέθηκε πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η ΕΕΚΕ επισημαίνει ότι δημιουργείται ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την οικονομική ύφεση και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή της, κατά τα τελευταία έτη.

Για το λόγο αυτό η ΕΕΚΕ ζητάει να επανεκκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς ώστε να αναμορφωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η Ένωση τονίζει ότι το τοπίο που γίνεται δυσμενές δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά περιλαμβάνει τους υπερχρεωμένους οφειλέτες,  τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίθετα ευνοούνται οι τράπεζες και τα επενδυτικά funds, σε βάρος του Δημοσίου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο τμήμα εκείνο του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορά την πρώτη κατοικία. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει καμία νομοθετική προστασία της κύριας κατοικίας, ακόμα και για μεγάλες κατηγορίες ευάλωτων οφειλετών. Περιλαμβάνει μόνο μια διαδικασία μεταβίβασης της κύριας κατοικίας σε κρατικό φορέα και μίσθωσης αυτής από τον οφειλέτη, με δικαίωμα επαναγοράς. Οι όροι που θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεταβίβαση χαρακτηρίζονται αόριστοι, ενώ θεωρείται αμφίβολο και το αποτέλεσμα. Παράλληλα οριοθετούνται εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια ένταξης σε αυτή τη διαδικασία, με συνέπεια να μένουν απροστάτευτοι πραγματικά ευάλωτοι οφειλέτες. Το ΕΕΚΕ εκφράζει την άποψη ότι  δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μαζική απώλεια πρώτων κατοικιών.