Πυρόπληκτοι: Πότε και πώς θα δοθούν διπλή σύνταξη, ενισχύσεις και επιδόματα από υπ. Εργασίας και ΟΑΕΔ

Αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης για όσους είναι πυρόπληκτοι από το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το υπουργείο Εργασίας ισχύουν τα εξής:

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης των 10.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ (για τους ανασφάλιστους-υπερήλικες).

Τo επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Διαβάστε και: Από αύριο οι αιτήσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση – Πού υποβάλλονται