Πώς θα δίνεται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ – Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού

Από την πρωτοχρονιά ξεκίνησε και τυπικά η καταβολή του νέου επιδόματος γέννησης. Πρόκειται για το επίδομα των 2.000 ευρώ, που θα δίνεται για κάθε νέα γέννηση εντός του 2020 με εισοδηματικά κριτήρια.

Του Χάρη Δημητρίου

Η καταβολή του επιδόματος, αναμένεται να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις. Τα πρώτα 1.000 ευρώ θα χορηγούνται με τη γέννηση του παιδιού, με την αναγραφή του στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται με την υποβολή της απαραίτητης αίτησης, εντός έξι μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Το επίδομα θα το δικαιούται η μητέρα του παιδιού ή ο νόμιμος κηδεμόνας του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα, για μία δεκαετία, το λιγότερο…

Αποκλείονται από το εισόδημα όσα ζευγάρια έχουν ήδη ένα παιδί και το ετήσιο εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο από τα 70.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο, θα υποχωρεί στα 40.000 ευρώ, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια και θα φτάνει στα 60.000 ευρώ, εάν πρόκειται για ζευγάρι χωρίς παιδί.

Αλλαγές έρχονται όμως και στην καταβολή του επιδόματος παιδιού. Στο εξής, για να το λαμβάνουν οι δικαιούχοι, εάν έχουν παιδί ή παιδιά που είναι άνω των έξι ετών, θα πρέπει να προσκομίσουν την εγγραφή του ή των τέκνων τους, στο αντίστοιχο σχολείο. Χωρίς να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, το επίδομα τέκνων δεν θα χορηγείται.

Το όριο της δεκαετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα για τους γονείς, θα ισχύει και σε αυτή την περίπτωση…