Πώς θα χορηγείται το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ – Αλλαγές στα κριτήρια για το επίδομα παιδιού και ενοικίου

Αλλαγές στα κριτήρια που ισχύουν ήδη, ώστε να δοθεί από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους το επίδομα γέννας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το επίδομα που θα δίνει 2.000 ευρώ για κάθε βρέφος που θα γεννηθεί εντός του 2020.

Του Χάρη Δημητρίου

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει οι γονείς να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τουλάχιστον 10αετή παραμονή, μόνιμα και νόμιμα, στην Ελλάδα. Έως τώρα, το συγκεκριμένο όριο ήταν στα πέντε έτη… Το ίδιο όριο θα τεθεί και για την καταβολή των ήδη θεσμοθετημένων επιδομάτων παιδιού και στέγασης. Ειδικά για το επίδομα παιδιού, στις προθέσεις των υπηρεσιών Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει όρος που θέλει η χορήγησή του να πραγματοποιείται, μόνο όταν η οικογένεια προσκομίσει έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι τα παιδιά φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικά για το επίδομα γέννας, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις. Αρχικά, αμέσως μετά τη γέννηση, οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, προσκομίζοντας την απαραίτητη ληξιαρχική πράξη και θα εισπράττουν άμεσα ένα ποσό της τάξης των 1.500 ευρώ. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα 500 ευρώ, θα καταβάλλονται στην οικογένεια το αργότερο εντός έξι μηνών από τη γέννηση του τέκνου.

Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι η μητέρα ή ο πατέρας του βρέφους, αλλά και όποιο τρίτο πρόσωπο έχει την επιμέλειά του. Μοναδική εξαίρεση θα υπάρχει για όσους γονείς έχουν αποδεδειγμένα πολύ υψηλό ετήσιο εισόδημα. Το όριο που αναμένεται να τεθεί θα είναι στα 40.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς τέκνο, το οποίο θα φτάνει στα 60.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδί και στα 70.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί.

Στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της χρονιάς, θα τονίζεται ότι το επίδομα γέννησης δεν θα προσμετράται στα εισοδήματα μιας οικογένειας, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Άρα, η οικογένεια δεν θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, λόγω του συγκεκριμένου επιδόματος, να χάσει οποιαδήποτε άλλη κοινωνική παροχή…

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το 2020, θα ανέλθουν στις 83.000 οι οικογένειες που θα λάβουν το εν λόγω επίδομα.