Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα σε εργοδότες που παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού

Σαρωτικούς ελέγχους, με τη βοήθεια του ΣΕΠΕ, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για να διαπιστώσει εάν εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων από εργοδότες, τότε τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά».

Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα εστιάσουν στο εάν τηρούνται ή όχι τα μέτρα που αφορούν την στήριξη ευπαθών ομάδων στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Σχετίζονται με τον οργάνωση του τόπου και του τρόπου εργασίας, σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Ειδικά τώρα, που το μέτρο της τηλεργασίας αυξήθηκε και από 40%, θα πρέπει στο εξής να καλύπτει το 50% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν και προς αυτή την κατεύθυνση. Το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρόκειται να επιβάλλει πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που μπορεί να βρίσκεται σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, αλλά γι’ αυτόν δεν έχει ληφθεί από τον εργοδότη η απαραίτητη μέριμνα, ώστε να προστατευθεί για να περιοριστεί ο κίνδυνος να νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ληφθεί μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Μέτρα που όσο περνούν οι μήνες της πανδημίες, τόσο αρχίζουν να λαμβάνουν πιο… μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι:

  •  Επέκταση έως το τέλος του έτους του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Μάλιστα, είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, εάν συντρέχουν υγειονομικοί λόγοι.
  • Επέκταση της ισχύς του μέτρου της τηλεργασίας στο 50% του προσωπικού για τις επιχειρήσεις, καθώς και το κλιμακωτό ωράριο και για το Νοέμβριο στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό επιδημικό φορτίο.