Τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία επιστρέφουν την άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς!

Μέσα σε μόλις δύο 24άωρα, διαπιστώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός αυτός, ενδέχεται να συνοδευτεί τις επόμενες μέρες σε κλείσιμο ολόκληρων τάξεων, λόγω περαιτέρω έξαρσης της πανδημίας. Τα στοιχεία αυτά, αναγκάζουν σε αναδίπλωση το Οικονομικό Επιτελείο και φέρνουν πάλι στο προσκήνιο την επαναφορά του μέτρου με τις άδειες ειδικού σκοπού. Είναι προφανές ότι είναι τέτοιες οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, ώστε αρκετοί γονείς – εργαζόμενοι, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα τις αμέσως επόμενες ημέρες να μεταβούν στην εργασία τους, επειδή θα πρέπει να περιθάλψουν τα παιδιά τους, που έχουν νοσήσει. 

Το μοντέλο με τις άδειες ειδικού σκοπού, υπάρχει ήδη από την Άνοιξη του 2020. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ίσως αλλάξει και τον τρόπο χορήγησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Το μοντέλο που ισχύει σήμερα και θέλει να παρέχεται το δικαίωμα στον εργοδότη να εντάξει έως και το 100% των εργαζομένων του σε αυτό το καθεστώς, ενδέχεται να τροποποιηθεί. Αιτία η πρόθεση να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις, ίσως από διαφορετικούς κλάδους (πχ τουρισμός, πολιτισμός), στη διαδικασία αναστολής συμβάσεων.

Ειδικότερα, για τις άδειες ειδικού σκοπού, υπάρχουν συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης). Άλλωστε, η πίεση που ασκούν τα ίδια τα νούμερα, με τους μαθητές που νοσούν, είναι μεγάλη. Σε ερώτησή του, το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της ασθένειας του παιδιού τους από κορωνοϊό, σε συνδυασμό με την υποχρέωση να ανταποκριθούν στην εργασία τους. Κατάσταση που είναι πιθανό να χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αυξηθούν και τα σχολικά τμήματα που θα κλείσουν, λόγω πολλών και μαζικών κρουσμάτων σε μαθητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό και ζητάει να θεσπιστεί εκ νέου η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση διάταξη που είχε ενσωματωθεί, ήδη από την πρώτη καραντίνα, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 11 Μαρτίου 2020 και η οποία τώρα έχει απενεργοποιηθεί, ίσχυαν οι εξής προϋποθέσεις για τη χορήγηση τέτοιων αδειών:

α) Οι εργαζόμενοι να είναι γονείς παιδιού/ών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ή είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς-όχι όμως και στο Λύκειο) ή σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των συγκεκριμένων παιδιών.

β) Οι εργαζόμενοι να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε ημερών στην πενθήμερη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργάζονται στην ίδια επιχείρηση, το λιγότερο 3 μήνες.

Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να χορηγηθεί άδεια μετ’ αποδοχών. Το κόστος καλύπτεται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού να κάνει και χρήση μιας ημέρας της κανονικής του αδείας.

Oι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής τους άδειας, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.