Τι ανακάλυψε το ΣΕΠΕ για τον ξυλοδαρμό εργαζομένου στα Γλυκά Νερά και για το θάνατο φύλακα στα Λεχαινά Ηλείας

«Λαβράκια» ανακάλυψε το ΣΕΠΕ στην εταιρία ταχυμεταφορών που συνέβη ξυλοδαρμός εργαζόμενου στις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα ειδικό κλιμάκιο συμμετέχει στον έλεγχο που πραγματοποιείται στην εταιρία στα Λεχαινά Ηλείας, όπου στον προαύλιο χώρο της  έχασε τη ζωή του στις 10 Ιανουαρίου ένας φύλακα, από επίθεση σκύλων.

Φαίνεται ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θορυβήθηκε από τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυθαιρεσίας στους χώρους εργασίας και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τους Επιθεωρητές Εργασίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα προκαλούν εντύπωση.

  •  Στο περιστατικό του ξυλοδαρμού ταχυμεταφορέα στην Παλλήνη τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου συμμετείχε άτομο που είχε συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Το ΣΕΠΕ διέταξε τη διενέργεια ελέγχου από μεικτό κλιμάκιο (αποτελούμενο από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων) μόλις έλαβε γνώση του συμβάντος μετά από σχετική καταγγελία. Παρών κατά τον έλεγχο ήταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις.  Κατά την έρευνα του ΣΕΠΕ βρέθηκαν να εργάζονται οκτώ μισθωτοί εκτός του ωραρίου που είχε δηλωθεί και ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις από την επιχείρηση. Παράλληλα, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ως προς το ποινικό σκέλος του συμβάντος.
  • Όσον αφορά στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον εξωτερικό χώρο επιχείρησης συσκευαστηρίου φρούτων στα Λεχαινά Ηλείας που συνέβη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Την επομένη (Δευτέρα 11 Ιανουαρίου) μετέβη στο χώρο του συμβάντος, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων) και πραγματοποίησε αυτοψία, παρουσία αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας-Κυλλήνης που διενεργεί την προανάκριση. Η έρευνα του ΣΕΠΕ εξελίσσεται παράλληλα με την ποινική διαδικασία και το Σώμα θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, τόσο για την εφαρμογή της κείμενης εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όσο και των έκτακτων μέτρων δημόσιας υγείας για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού εντός των εργασιακών χώρων. Κάθε φορά που εντοπίζονται παραβάσεις, θα κινούνται άμεσα όλες οι διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.