Υπ. Εργασίας: Στη μάχη για την στήριξη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης ανήλικων μεταναστών και προσφύγων, επιδιώκει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση και η περαιτέρω βελτίωση των «όπλων» της αναδοχής και της υιοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, χθες σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, τέθηκαν επί τάπητος οι βάσεις ενός καινούργιου εγχειρήματος για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Παρουσία και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έθεσε τις παραμέτρους της καινούργιας προσπάθειας.

Στο εξής:

· Θα υπάρξει αποτελεσματικότερη εποπτεία των δομών προστασίας, με την θέσπιση ενιαίων, ελάχιστων προδιαγραφών λειτουργίας, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

· Θα γίνει υποχρεωτική η καταχώρηση του συνόλου των φιλοξενούμενων παιδιών, στο εθνικό μητρώο που έχει θεσμοθετηθεί και αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία.

· Θα ενισχυθούν οι φορείς της διοικητικής εποπτείας των δομών φιλοξενίας, για την εκπαίδευση υποψηφίων αναδόχων, με περίπου 300.000 ευρώ.

· Θα υπάρξει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, που θα κυμαίνεται από 325 έως 1060 ευρώ το μήνα, προς τους ανάδοχους γονείς. Τα ποσά αυτά θα αρχίσουν να δίνονται εντός του 2020.

· Θα αναπτυχθεί δίκτυο αναδόχων σε ολόκληρη τη χώρα, με όρους γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ παιδιού και αναδόχου.

· Θα αξιοποιηθούν ιδιώτες κοινωνικοί λειτουργοί.

· Θα δοθεί ειδικό βάρος στην αποϊδρυματοποίηση των περισσότερο ευάλωτων παιδιών, όπως είναι τα παιδιά με αναπηρία. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξει αυξημένη οικονομική ενίσχυση των ανάδοχων γονέων

· Θα προχωρήσει η διαδικασία της υιοθεσία και από οικογένειες του εξωτερικού.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι θα είναι αμείλικτος «με όσους εκμεταλλεύονται με τρόπο χυδαίο και πρόστυχο την ανθρώπινη αδυναμία»

Παράλληλα γνωστοποίησε τις βασικές παραδοχές για την εφαρμογή της δέσμης νέων μέτρων.

*Μείωση της γραφειοκρατίας για υιοθεσία και αναδοχή.

*Πλήρης καταγραφή έως το τέλος του 2020 όλων των παιδιών που ζουν σε δομές φιλοξενίας με την αφαίρεση της άδειας των φορέων που δεν συμμετέχουν στην καταγραφή.

*Καθιέρωση ενιαίου πλαισίου για τις δομές φιλοξενίας.

*Ειδική μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία.

*Ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους

*Διασύνδεση με το εξωτερικό για υιοθεσία από και προς την χώρα μας.

*Ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.