Φωτίου: Η νέα ηγεσία του υπ. Εργασίας εξαγγέλλει μέτρα που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Για εξαγγελία μέτρων που ήδη έχει υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη νέα υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η προκάτοχός της, Θεανώ Φωτίου. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και νυν βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε δεικτικά την τοποθέτηση της κυρίας Μιχαηλίδου, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN TV, υποσχέθηκε πως «μία τετραμελής οικογένεια θα λαμβάνει 400 ευρώ με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Φαίνεται ότι δεν την ενημέρωσαν ότι τόσα ακριβώς δίνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σήμερα σε τετραμελή οικογένεια», σχολίασε η κυρία Φωτίου. Πρόσθεσε επίσης ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ανακοινώσει την αύξηση του ΚΕΑ κατά 11% το 2020 κατ’ αναλογία της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και το ότι ο αριθμός των άνεργων δικαιούχων που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας θα φτάσει στο 20% από το 10% που ισχύει τώρα. Αυτά είναι μέτρα που θα αυξήσουν και τους δικαιούχους και τις δαπάνες».

Αναφορικά με τους δικαιούχους του ΚΕΑ, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι μειώθηκαν «διότι μειώθηκε η φτώχεια εξ αιτίας των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επειδή αυξήθηκε το επίδομα παιδιού – όπως ανέφερε η υφυπουργός. Ας μελετήσει τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (στοιχεία 2018 με εισοδήματα 2017). Μέσα σε 2.5 χρόνια από το 2015 ρίξαμε την φτώχεια και ιδίως την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα».

Η κυρία Φωτίου χαρακτήρισε «ανεπαρκή και ελλιπή» την ενημέρωση που έχει η διάδοχός της στο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα της χώρας (Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας- ΚΚΠΠ). Ο λόγος είναι ότι η κυρία Μιχαηλίδου φέρεται να δήλωσε ότι: «η εποπτεία του Υπουργείου ήταν εικονική, αφού σε πολλά ιδρύματα λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και δεν υπάρχει πρόβλεψη για προκήρυξη νέων θέσεων». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα προκηρύξει με διαδικασίες ΑΣΕΠ 341 νέες θέσεις.

Απαντώντας η κυρία Φωτίου επισημαίνει τα εξής:

«α. Καλύψαμε με επικουρικό προσωπικό τις ανάγκες, ενόψει μόνιμων προσλήψεων τις οποίες δρομολογήσαμε.

β. Από τον Δεκέμβριο του 2018 με το Ν. 4578/2018 προκηρύξαμε 341 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ οι οποίες αυξήθηκαν σε 393 τον Μάιο του 2019 με το Ν. 4611/2019. Στους δύο νόμους προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση λόγω εμπειρίας.

γ. Εκπονήσαμε για πρώτη φορά τους οργανισμούς λειτουργίας των 13 ΚΚΠΠ που βρίσκονται σήμερα στα αρμόδια υπουργεία προς έκδοση των απαιτούμενων Π.Δ/των

δ. Βελτιώσαμε τις συνθήκες διαβίωσης στις μονάδες προνοιακής φροντίδας, εφαρμόζοντας νέα πρωτόκολλα με γνώμονα την αποϊδρυματοποίηση, το κλείσιμο δηλαδή των ιδρυμάτων και τη διαβίωση των ωφελούμενων μέσα στην κοινότητα. Για τον σκοπό αυτόν δώσαμε 15 εκατ. από αμιγώς εθνικούς πόρους για πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στα ΚΚΠΠ Αττικής και Δυτικής Ελλάδας όπου βρίσκεται και η μονάδα φροντίδας των Λεχαινών.

Μέσα από ρεπορτάζ του ΒBC, η μονάδα των Λεχαινών είχε εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως το «κολαστήριο των Λεχαινών».

Από το Μάρτιο του 2016 η Διοίκηση του Κέντρου, σε συνεργασία με το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, (φορέα εποπτευόμενο από το Υπ. Υγείας), και τον διεθνή Οργανισμό Lumos, ξεκίνησαν πρόγραμμα παρέμβασης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την άρση των καθηλώσεων. Το πρόγραμμα παρέμβασης, παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2019.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης από εθνικούς πόρους περιλαμβάνει πρόσληψη 15μελούς επιστημονικής ομάδας έργου, ενοικίαση διαμερισμάτων για τη λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για όσους βγαίνουν από την μονάδα, προμήθεια ειδικών αυτοκινήτων και ενός αναπηρικού Mini Bus για τη λειτουργία κινητών μονάδων και πρόσληψη 33 ατόμων επικουρικού προσωπικού. Όλες οι προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα, 15 από τις 393 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πανελλαδικά αφορούν τη μονάδα των Λεχαινών. Όλες οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη».