Αλλάζει η ώρα σε χειμερινή αύριο ξημερώματα Κυριακής 28 Οκτωβρίου – Μία ώρα πίσω οι δείκτες

Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αύριο και αλλάζει η ώρα σε χειμερινή. Έτσι στην Ελλάδα θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω και αντί για 4.00 να δείχνουν 3.00 τα ξημερώματα.

Μέχρι το τέλος Απριλίου 2019, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη σχετική πρόταση σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή βασίστηκε κυρίως στο αποτέλεσμα διαβούλευσης και ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι μέσω διαδικτύου. Σ’ αυτό το διαδικτυακό δημοψήφισμα μετείχαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Αν η Ελλάδα επιλέξει τελικά να σταματήσει να… γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών τότε η αλλαγή ώρας στις 31 Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα, ενώ οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ζώνες:

  •  την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο)
  •  την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες)
  • την ώρα της ανατολικής Ευρώπης όπου εκτός της Ελλάδας περιλαμβάνονται οι Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία.

Στην Ελλάδα η εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε δοκιμαστικά για πρώτη φορά το 1932, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε μέχρι το 1975 που αποφασίστηκε να «γυρνάμε» τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μια ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει με νόμο να την τηρήσουν όλα τα κράτη μέλη.