Δεν χάνεται η σύνταξη αν ανακληθεί ο διορισμός – Δεν χάνει τη σύνταξή της η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αποσαφηνίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης από το διορισμό μέχρι την ανάκλησή του, λόγω χρήσης πλαστών δικαιολογητικών, παραμένει ισχυρός, εφόσον τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά-αποδεικτικά των προσόντων διορισμού δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την άσκηση επαγγέλματος ή την παροχή συγκεκριμένης εργασίας.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν τίθεται θέμα ακύρωσης και επιστροφής των καταβληθεισών εισφορών, ενώ ο χρόνος ασφάλισης είναι ισχυρός και συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Η εγκύκλιος αφορά, μεταξύ άλλων, και την πολύκροτη υπόθεση της σχολικής καθαρίστριας από το Βόλο. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή, εξαιτίας της απόφασης δικαστηρίου να της επιβάλλει ποινή κάθειρξης 10 ετών για χρήση πλαστού πτυχίου, ενώ είχε οδηγηθεί στη φυλακή για 23 μέρες. Σήμερα, μάλιστα, η απόφαση θα συζητείται στον Άρειο Πάγο.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «σήμερα κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη της καθαρίστριας από το Βόλο. Σήμερα υπέγραψα την απόφασή μου ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων αλλά το επάγγελμα δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη. Επομένως, η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της. Δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνει τη δουλειά της. Εδώ και δυο χρόνια έχει ψηφιστεί διάταξη με βάση την οποία οι φυλακισμένοι δεν χάνουν τη σύνταξή τους».

Δείτε την εγκύκλιο:

6_FEB_2019_ASFALISH_KAI_ANAKLHSH_DIORISMOY