Επικουρική σύνταξη: Πότε υποβάλλεται η αίτηση – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν στο εξής να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση επικουρικής σύνταξης έως τρεις μήνες μετά την έκδοση της κύριας.

Εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου αποσαφηνίζει το καθεστώς που θα διέπει εφεξής όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προέρχονται. Στόχος της ενοποίησης της διαδικασίας, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος είναι να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι επικουρικές να εκδίδονται ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η εγκύκλιος διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Για να χορηγηθεί η σύνταξη θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υπάρξει συνταξιοδότηση από φορέα κύριας ασφάλισης.

Έως τώρα, αυτή η τρίμηνη περίοδος χάριτος προβλεπόταν μόνο για μισθωτούς που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα (πρ ΕΤΕΑΜ), αλλά και για δημοσίους υπαλλήλους (πρ ΤΕΑΔΥ).

Η καταβολή της επικουρικής σύνταξης ξεκινάει από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας. Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι να υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός τριμήνου, αφού βγει η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Το ίδιο διάστημα, παρέχεται και για περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων. Αφετηρία δίνεται στην εγκύκλιο η 4η Δεκεμβρίου 2018. Όμως, για περιπτώσεις όπου η νομοθεσία μεταβλήθηκε προς το ευνοϊκότερο, τότε η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ και πριν από την ανωτέρω ημερομηνία.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις που η καθυστέρηση έκδοσης της κύριας σύνταξης ήταν στα επίπεδα των 20 μηνών. Στο εξής, ο συνταξιούχος θα μπορεί να καρπωθεί την επικουρική του, από την ημερομηνία που απονεμήθηκε η κύρια.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εάν οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνεχίζουν να εργάζονται, θα τύχουν μείωσης κατά 60% στη σύνταξή τους. Επίσης, αν πρόκειται για περιπτώσεις θανάτων, η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο:

28_MAI_2019_ETEAEP_AITHSH_EPIKOYRIKH_SYNTAXH