ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται υγειονομική – ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Τις 15 κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα καρπωθούν παράταση στην υγειονομική τους κάλυψη, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου (ν.4611/19), η εγκύκλιος ορίζει ότι η παράταση θα δοθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζονται οι όροι ασφαλιστικής κάλυψης που θα ισχύουν για πολύ ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι τα τέκνα θανόντων.

Πιο συγκεκριμένα:

· Για να λάβουν οι μισθωτοί ασφαλιστική ικανότητα, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 50 ημέρες ασφάλισης (ΗΑ) εντός του 2018 ή εντός του δωδεκαμήνου από την ημερομηνία ύπαρξης του ασφαλιστικού κινδύνου.

· Οι μη μισθωτοί, λαμβάνουν ασφαλιστική ικανότητα όταν συμπληρώσουν δύο μήνες ασφάλισης επίσης εντός του 2018 ή εντός του δωδεκαμήνου από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχουν καταβάλλει τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές. Αν όμως έχουν δημιουργήσει οφειλή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται κάθε μήνα, εάν υπάρχει ρύθμιση και η εξόφληση γίνεται κανονικά με την καταβολή των αντίστοιχων δόσεων.

· Για περιπτώσεις τέκνων θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, τα οποία έχουν δικαιωθεί σχετικής σύνταξης που μπορούν να λαμβάνουν μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Τα τέκνα αυτά, έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, ως τέκνα θανόντος, μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους. Προϋπόθεση είναι να μην ασφαλίζονται τα ίδια σε φορέα εντός ή εκτός ΕΦΚΑ, από δικό τους ασφαλιστικό δικαίωμα.

· Οι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους οι οποίοι μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα για να έχουν παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, είναι οι εξής:

1) Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

2) Οι αναβάτες ιπποδρομιών, οι μαθητευόμενοι αναβάτες και οι προπονητές δρομώνων ίππων.

3) Τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. ως μισθωτοί-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Α.Ε.

4) Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

5) Τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν, οι οποίες αφορούν επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί για το νομό Ζακύνθου, οποίος επλήγη από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 και για τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα το Φεβρουάριο 2019.

* Παρέχεται παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για τα εξής αναφερόμενα πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους. Η παράταση ισχύει για την χρονική περίοδο από την 1η Μαρτίου 2019 έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.

1) Στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι από άλλη ιδιότητα.

2) Στους ασφαλισμένους του πρώην Ε.Τ.Α.Α. που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών. Προϋπόθεση είναι οι οφειλές τους να αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση των ετών 2014-2019. Επίσης, πρέπει ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα έτη 2011, 2012 και 2013 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

3) Στους ανασφάλιστους υπερήλικες, των οποίων η σύνταξη διακόπηκε.

4) Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών.

5) Στους άνεργους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών (αντί του 65 που ίσχυε), οι οποίοι διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Προϋπόθεση όμως είναι να μην έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

6) Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Προϋπόθεση να έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές περί οικονομικής αδυναμίας τους.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

28_MAI_2019_EFKA_YEIONOMIKH_KALYPSH