ΕΦΚΑ: Φυλακή και τσουχτερό πρόστιμο για όσους εμποδίζουν ελέγχους του ΣΕΠΕ

Σκληρό θα είναι στο εξής, το «ποινολόγιο» για όσους παρεμποδίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας να ασκήσουν το έργο τους. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει ότι θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης το λιγότερο ενός έτους ή χρηματικό πρόστιμο που θα έχει αφετηρία τα 900 ευρώ, ενώ θα μπορούν να επιβάλλονται και οι δύο ποινές ταυτόχρονα.

Του Χάρη Δημητρίου

Το συγκεκριμένο μοντέλο ποινών, θα αφορά όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου θα παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχων από τους Επιθεωρητές Εργασίας ή από υπαλλήλους του υπουργείου. Αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου θα παρεμποδίζεται ή θα διακόπτεται ο έλεγχος, αλλά επίσης και για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ελεγχόμενος θα αρνείται να προσφέρει στοιχεία ή θα προσφέρει ψευδή στοιχεία προς τα ελεγκτικά όργανα.

Τα αδικήματα που θα μπορούν να τιμωρούνται με αυτές τις ποινές είναι εκείνα της ψευδούς καταμήνυσης, της απειλής και της πρόκλησης σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα είναι αυτεπάγγελτη η άσκηση ποινικής δίωξης και οι ποινές θα επιβάλλονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα γνωρίζουν ότι στο εξής θα έχουν νομική υποστήριξη, ενώ ο Τακτικός Προϋπολογισμός του υπουργείο Εργασίας θα επιβαρύνεται για τυχόν δαπάνες που θα προκύπτουν για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους, κατά τη διαδικασία υπεράσπισής τους, ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου.