Παράλληλη ασφάλιση: Δικαίωμα σύνταξης ανεξάρτητα από τα χρέη στο ένα από τα δύο Ταμεία

Ευκαιρία συνταξιοδότησης, παρέχει ο ΕΦΚΑ, ακόμα και σε ασφαλισμένους με χρέη προς κάποιο Ταμείο. Προϋπόθεση, ο… επίδοξος συνταξιούχος να ήταν ασφαλισμένος σε δύο ταμεία έως το 2016 και να χρωστάει από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ένα εξ αυτών.

Του Χάρη Δημητρίου

Με τον τρόπο αυτό «φωτογραφίζεται» διευκόλυνση στους ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ τα οποία υπερβαίνουν το όριο των 20.000 ευρώ ή προς το πρώην ΕΤΑΑ και είναι υψηλότερα από το όριο των 15.000 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το άλλο Ταμείο, πχ το ΙΚΑ, τότε δικαιούται σύνταξης από αυτό, ανεξάρτητα εάν εκκρεμούν οφειλές στο άλλο Ταμείο, πχ ΟΑΕΕ.

Βέβαια για να απονεμηθεί η σύνταξη, όπως τονίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν θα συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης που δεν επιθυμεί ο ασφαλισμένος. Πρέπει να τονιστεί ότι το χρέος του δικαιούχου εξακολουθεί να υφίσταται και μπορεί να το αποπληρώσει είτε καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό, είτε εντασσόμενος στη ρύθμιση των 120 δόσεων που βρίσκεται σε ισχύ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους ότι ο νόμος Κατρούγκαλου παρέχει το δικαίωμα επιλογής συνυπολογισμού ή του χρόνου συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση. Βέβαια, από την έναρξη ισχύος λειτουργίας του νέου Φορέα, δηλαδή από την 01.01.2017 ο χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και για τον υπολογισμό της Εθνικής και της Ανταποδοτικής σύνταξης.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

12_IOYN_PARALLHLH_ASFALISH_SYNTAXIODOTHSH_ME_XREH

Διαβάστε και: Πώς θα πάρετε σύνταξη ενώ χρωστάτε στα Ταμεία – Τι ισχύει για όσους υπαχθούν στις 120 δόσεις ή όχι – Όροι και προθεσμίες