Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι γλιτώνουν τις εισφορές λόγω νυχτερινής εργασίας

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που λόγω αντικειμένου εργασίας, υποχρεώνονται να δουλεύουν είτε κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε κατά τις Κυριακές, είτε τις αργίες, δεν υπόκεινται για τα ποσά που λαμβάνουν ως αμοιβή, στην καταβολή εισφορών για κύρια – επικουρική ασφάλιση, για εφάπαξ παροχή και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος τονίζεται ότι οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν υπαλλήλους, οι οποίοι υπάγονται σε υπηρεσίες που είναι σε λειτουργία ή όλες τις ημέρες του μήνα ή 12 – 24 ώρες τη μέρα.

Επίσης, η εργασία σε νυχτερινές ώρες, Κυριακές ή αργίες θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο για να συμπληρώνεται το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο. Η εξαίρεση στην καταβολή εισφορών τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018, δηλαδή έχει αναδρομική εφαρμογή.

Αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει όμως για τους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους του ΤΑΔΚΥ, οι οποίοι έχουν δηλαδή έναρξη εργασίας έως την 31η Δεκεμβρίου 1992. Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων εξακολουθεί να ισχύει η εισφορά εφάπαξ, η οποία προκύπτει στη βάση των πάσης φύσεως ακαθάριστων αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχονται.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο:

19_IOYN_2019_KARATHSEIS_DHMOSIWN_YPALLHLWN_NYXTERINA_SABBATOKYRIAKA