Πρόσθετη διαγραφή χρεών σε μηχανικούς που μπαίνουν στις 120 δόσεις

Όσοι μηχανικοί έχουν χρέη προς τα Ταμεία, αν αυτά αφορούν την ειδική προσαύξηση, διαγράφονται στην περίπτωση που ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τούτο προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία δίνεται άλλο ένα κίνητρο για να ενταχθούν οι μηχανικοί στην εν λόγω ρύθμιση.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «για τους μηχανικούς με οφειλές στον κλάδο της ειδικής προσαύξησης, οι οποίοι επιλέγουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους κατά την ένταξή τους στη ρύθμιση, το ποσό που αντιστοιχεί στην ειδική προσαύξηση για τους μήνες που οφείλονται, είναι μηδενικό».

Βέβαια τα χρέη που προέρχονται από την ειδική προσαύξηση αφορούν χρονική περίοδο πριν από το Μάιο του 2016. Αιτία είναι ότι τότε, με την έναρξη ισχύος του Ασφαλιστικού Νόμου (ν.4387/2016), γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου», η ειδική προσαύξηση καταργήθηκε…

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις μηχανικών που έχουν ήδη καταβάλλει ποσά από χρέη για την ειδική προσαύξηση. Η εγκύκλιος ορίζει ότι γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους θα υπάρχει αύξηση στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης που θα λάβουν. Άρα, δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των καταβαλλόμενων ποσών.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο:

19_IOYN_2019_120_DOSEIS_TSMEDE