Στα 50 ένσημα ξανά η ασφαλιστική κάλυψη – Έκανε πίσω το υπ. Εργασίας

Διάταξη νόμου προωθείται από το υπουργείο Εργασίας με την οποία επανέρχεται στα 50 ένσημα το όριο για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στους ασφαλισμένους.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το καθεστώς είχε αλλάξει επί το δυσμενέστερο και είχε μάλιστα εκδοθεί στις 30 Μαρτίου 2018 η σχετική εγκύκλιος που προέβλεπε ότι από 1η Μαρτίου 2019 θα απαιτούνται 75 ένσημα για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μισθωτούς και το λιγότερο τρεις μήνες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μη μισθωτούς.

Μετά από σωρεία αντιδράσεων για το γεγονός ότι από αύριο, Παρασκευή 1η Μαρτίου, θα έμεναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένοι, το υπουργείο Εργασίας έκανε πίσω και με σημερινή εγκύκλιο, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνει ότι ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης διατηρούνται έως τις 29/2/2020 οι προϋποθέσεις που ίσχυαν για την περίοδο 1/3/2018 – 28/2/2019, σχετικά με τη χορήγηση ή ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους και ανέργους καθώς και στα μέλη οικογενείας τους. Δηλαδή, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με 50 ένσημα.

Επιπλέον, στη σημερινή εγκύκλιο προβλέπονται:

– Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις σε ασφαλισμένους περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

– Η χορήγηση έως τις 30/9/2019 ασφαλιστικής ικανότητας σε μη μισθωτούς που έχουν υποβάλει μέχρι τις 27/2/2019 αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης.

Με την ίδια εγκύκλιο δίνεται οδηγία στον ΕΦΚΑ, στην ΗΔΙΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ, μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας, να ανανεώνουν με βάση τα παραπάνω την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο:

28_FEBR_2019_ASFALISTIKH_KALYPSH