Συντάξεις αναπηρίας: Από πότε ξεκινά η παρακράτηση οφειλών σε έως 60 δόσεις

Σε έως 60 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους προς κάποιο ασφαλιστικό ταμείο όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας.

Του Χάρη Δημητρίου

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, χαρακτηρίζεται «πάγια» από τον ΕΦΚΑ και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και μετά. Έως τότε, οι ασφαλισμένοι αυτής της ειδικής κατηγορίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σε εγκύκλιο του Φορέα, επισημαίνεται ότι πρώτα πρέπει να υποβληθεί το σχετικό αίτημα, για να ακολουθήσει το επόμενο που αφορά τη συνταξιοδότηση των δικαιούχων αυτής της κατηγορίας.

Αφού το αίτημα για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων γίνει δεκτό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απονομή της σύνταξης. Η πρώτη δόση θα παρακρατηθεί τον πρώτο μήνα απονομής της σύνταξης και το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας όμως θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Στην περίπτωση που η σύνταξή τους είναι ορισμένου χρόνου, τότε η μηνιαία δόση θα προκύψει από το ποσό της οφειλής δια των 60 δόσεων που είναι το ανώτατο όριο.
  • Σε περίπτωση καινούργιας κρίσης για χορήγηση της συγκεκριμένης σύνταξης, εάν μειωθεί το ποσό της, τότε θα γίνει ξανά επανυπολογισμός της μηνιαίας δόσης στη βάση των νέων αποδοχών που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος ανάπηρος – οφειλέτης.
  • Σε περίπτωση που διακοπή η σύνταξη αναπηρίας, τότε το υπόλοιπο της οφειλής που θα υπάρχει αναζητείται από τον συνταξιούχο…

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

12_IOYN_2019_SYNTAXEIS_ANAPHRIAS_PARAKRATHSH_OFEILWN